گاهی در وضعیتی هستید که از فضای باز لذت بیشتری می برید. به همین دلیل در موقعیت هایی قرار می گیرید که امکان تهیه نقشه توپوگرافی چاپی مناسب با برنامه های مدنظر خود را ندارید یا گاهی قصد ندارید یک نقشه بزرگ داشته باشید و ترجیح می دهید از قالب های کوچک و دستی استفاده کنید. در این موقعیت های بیشمار، شما آرزو می کنید که نحوه ساختن نقشه را بلد بودید و خودتان اقدام به طراحی آن می کردید.

برای مثال در برخی کشورها مانند مکزیک نقشه چاپی به طور معمول در دسترس نیست. پس لازم است که راه خود را پیش بگیرید.

با مراحل تهیه نقشه توپوگرافی آشنا شوید

در این مقاله ما به شما می آموزیم که چگونه نقشه توپوگرافی مختص خود را بسازید و آن را در خانه چاپ کنید. همراه ما باشید.

تهیه نقشه توپوگرافی به چه صورت انجام می شود؟

تهیه یک نقشه توپوگرافی در منزل به ابزارهایی نیاز دارید که به شرح زیر است:

  • یک کامپیوتر؛
  • یک چاپگر رنگی؛
  • به منظور بر حذر بودن از هرگونه خطا، اختصاص دادن زمانی برای تمرین.

در مجموع برای این کار چندین مرحله وجود دارد که در ادامه توضیح خواهیم داد.

مرحله اول: ابزار آنلاین آفلاین

اگر نقشه ای که قصد دارید برای خود بسازید در ایالات متحده قرار دارد، وب سایت های گوناگونی برای این منظور به شما امکان می دهند که نقشه را به دلخواه ادیت کنید مانند: https://caltopo.com .

اگر هیچ ابراز آنلاینی متناسب با نیاز خود نیافتید، باید نقشه خود را از ابتدا ایجاد کنید. در مراحل بعدی نحوه تهیه نقشه توپوگرافی با استفاده از نرم افزار  QGIS را توضیخ خواهیم داد.

مرحله دوم: راه اندازی

با مراجعه به سایت git-scm.com Git را بر رایانه خود نصب کنید. پس از نصب آخرین نسخه، یک حساب کاربری رایگان در سایت زیر بسازید: https://earthexplorer.usgs.gov/ .

مرحله سوم: ایجاد یک نقشه راه به منظور تهیه نقشه توپوگرافی

به طور کلی شما قرار است فرآیند زیر را پیش ببرید:

  1. باز کردن نقشه جدید، هرچه جدیدتر، بهتر؛
  2. ذخیره به صورت فایل جدید در یک پوشه دیگر از فهرست اصلی؛
  3. واکشی یا بازبینی لایه ها؛
  4. سبک سازی لایه؛
  5. پیکربندی لایه اطلس؛
  6. ویرایش؛
  7. چاپ.

مرحله چهارم: افزودن لایه ها

منظور از لایه در نقشه، به دسته عناصر بصری که به صورت دیجیتال وجود دارد گفته می شود. به عنوان مثال خیابان ها، بردارهایی هستند که خصوصیاتی به آن ها متصل می شود. این خصوصیات شامل نام خیابان، طول و غیره است. یک لایه خیابان درواقع پایگاه داده ای شامل تمام خیابان ها و خصوصیات آن است.

بسته به موقعیت مکانی نقشه خود، قادر هستید لایه را از سرویس های مختلف دریافت کنید.

به عنوان مثال برای ایالات متحده OSM بارگیری کنید. برای مکزیک INEGI بارگیری کنید و همین طور برای هر آنچه لازم دارید.

با مراحل تهیه نقشه توپوگرافی آشنا شوید

مرحله پنجم: DEM

در تهیه نقشه توپوگرافیکی لازم است اشاره کنیم که این نقشه در واقع در بعد سوم ارتفاع را به صورت گرافیکی نشان می دهد. به منظور این کار، آن چه را که خطوط کانتور نامیده می شود، باید با منحنی های ارتفاع AKA نشان دهیم. برای این منظور به سایت https://earthexplorer.usgs.gov/ بروید. منطقه خود را روی نقشه مشخص کنید. روی  Data Sets کلیک کرده و Digital Elevation را باز کنید. سپس ASTER GLOBAL DEM را تیک بزنید.

مرحله ششم: خطوط کانتور

اطمینان حاصل کنید که CRS پروژه برابر با EPSG:4326 باشد. به این منظور Contour را بازکنید. به ترتیب وارد Extraction و Rasterشوید. پرونده ورودی با عنوان the clipped raster را انتخاب کنید. مکان قابل خروجی یا همان خطوط کانتور را مشخص کنید. سپس Attribute name را علامت بزنید و نام را از ELEV به elevation تغییر دهید. در آخر تایید را کلیک کنید.

با مراحل تهیه نقشه توپوگرافی آشنا شوید

مرحله هفتم: سایه های تپه

پنجره Dem که شامل مدل های زمین است، باز کنید. پرونده ورودی با نام the clipped raster را انتخاب کنید . فایل خروجی را مشخص کنید. mode را در وضعیت Hillshade  قرار دهید. سپس به http://blogs.esri.com/esri/arcgis/2007/06/12/setting-the-z-factor-parameter-correctly/ مراجعه کنید و ضریب Z بر حسب متر را با میانگین عرض جغرافیایی مطابقت دهید. پس از آن دکمه pen درگوشه پایین سمت را کلیک کنید و مقدار -z 1.0 به -z تغییر و سپس فاکتور Z را که از قبل یادداشت کرده اید، تغییر دهید. در آخر روی تایید کلیک کنید. در ضمن شفافیت 80 درصد، روشنایی و کنتراست را نیز لازم است اصلاح کنید تا به نتیجه بهتر برسید.

با مراحل تهیه نقشه توپوگرافی آشنا شوید

مر حله هشتم: سایه های شیب

پنجره Dem شامل مدل های زمین را باز کنید که به ترتیب وارد DEM (Terrain Models) و Analisis شوید و سپس Raster را باز کنید. پرونده ورودی را انتخاب کنید. پرونده خروجی را انتخاب کنید و حالت را به Slope تغییر دهید. سپس به http://blogs.esri.com/esri/arcgis/2007/06/12/setting-the-z-factor-parameter-correctly/ بروید و ضریب Z را با میانگین عرض جغرافیایی تطبیق دهید.  همانند مرحله قبل لازم است شفافیت 80 درصد، روشنایی و کنتراست به منظور نتیجه بهتر اصلاح شود.

مرحله نهم: لایه ها سبک

به منظور حفظ ترتیب برای تهیه نقشه توپوگرافی لازم است لایه ها را به ترتیب زیر مرتب کنید:

  • سطح بالا، لایه های نقاط را P؛
  • لایه های لاین را L؛
  • و لایه های ناحیه را A نام گذاری کنید.

 در پایین رسترها و سایر تصاویر هوایی با استفاده از کپی کردن قادر هستید از طریق QGIS سبک کردن لایه های اضافی را انجام دهید.

با مراحل تهیه نقشه توپوگرافی آشنا شوید

مرحله دهم: پیکربندی اطلس

اطلس همان چیزی است که امکان تصمیم گیری و تجسم چاپ را در انتهای کار به ما می دهد. یک لایه چند ضلعی که برگه های کاغذ را نشان می دهد و حاوی اطلاعاتی از قبیل جهت به عنوان پرتره یا چشم انداز، مقیاس و شناسه برای شماره گذاری و ترتیب صفحه وغیره است.

شما قادر هستید هر زمان که بخواهید در طول مسیر ساخت، لایه ها را ویراش کنید پس نگران اطلس نباشید.

با مراحل تهیه نقشه توپوگرافی آشنا شوید

مرحله یازدهم: ترکیب کنید

عملکرد یا کارایی ترکیب چنین امکانی دارد که برای کمک به بهتر خوانده شدن نقشه، لایه های سبک را ترکیب کنید.

  • اختصار؛
  • مقیاس؛
  • شبکه؛
  • عنوان.
با مراحل تهیه نقشه توپوگرافی آشنا شوید

ابزاری هستند که به کمک ترکیب به خوانا شدن کمک می کنند.

برای ترکیب مرحله بعد را دنبال کنید.

با مراحل تهیه نقشه توپوگرافی آشنا شوید

مرحله دوازدهم: نقشه و اطلس

بر روی Project و بعد Print Composers و سپس dynamic کلیک کنید. در سمت راست روی Atlas generation کلیک کرده و از موارد زیر اطمینان حال فرمایید:

  • لایه پوشش روی اطلس تنظیم شده باشد؛
  • لایه پوشه پنهان نیز بررسی شود؛
  • نام صفحه  و مرتب سازی روی id تنظیم شده باشد.

روی نقشه کلیک کنید. در سمت راست وارد Main properties شوید و گزینه را Cache تغییر دهید.

اطمینان حاصل کنید که در زیر بخش، مقیاس ثابت انتخاب شده است.

با مراحل تهیه نقشه توپوگرافی آشنا شوید

مرحله سیزدهم: اختصارات

در تهیه نقشه توپوگرافی، اختصار همان رمزگشایی نمادشناسی در نقشه تلقی می شود. برای این منظور کافی است به قسمت به‌روز‌رسانی بروید، همه را به‌روز کنید و داخل ورودی های DEM  قرار دهید.

با مراحل تهیه نقشه توپوگرافی آشنا شوید

مرحله چهاردهم: جعبه اطلاعات اضافی

کادر نوشتاری که در پایین سمت راست صفحه قرار دارد، تعداد نام فعلی و تعداد صفحات، نویسنده، مقیاس و غیره در آن قابل درج است.

با مراحل تهیه نقشه توپوگرافی آشنا شوید

مرحله پانزدهم: چاپ کنید

زمانی که احساس کردید نقشه شما کامل شده است و ترکیب نیز آماده است، آخرین مرحله چاپ نقشه به حساب می آید. فایل قابل تولید به شکل  PDF است. در مقیاس مورد نیاز، نقشه را پرینت کنید.

با مراحل تهیه نقشه توپوگرافی آشنا شوید

کلام آخر

اگر دغدغه شما تهیه نقشه توپوگرافی به شکل خصوصی سازی باشد، این مقاله شما را در این راه قطعا کمک کرده است. همچنین علاوه بر آموختن طراحی نقشه توسط یک نرم افزار شما با اجزای گوناگون یک نقشه تحت عناوین لایه ترکیب بندی آشنا شدید.

لایه های یک نقشه در واقع عناصری هستند که به شکلی به هم متصل اند. از کنار هم چیدن و ارزش گذاری این لایه ها قادر هستید نقشه خود را ایجاد کنید و با افزودن ترکیب های مختلف در مسیر شخصی سازی موفق شوید.

البته که این کار تمرین و تجربه های خود را می طلبد. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه مطالعه بیشتر و مشاوره ما را نادیده نگیرید.

Source: www.instructables.com

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *