علم مربوط به زمین شناسی و نقشه برداری از زمان های گذشته تا کنون جایگاه بالایی در دنیا داشته است. شاید تاکنون این اسم را شنیده باشید ولی در رابطه با اهمیت ژئوماتیک چیزی اطلاعاتی نداشته باشید. درواقع به علمی که بخ زمین شناسی می پردازد؛ ژئوماتیک گفته می شود.
از آنجایی که این علم شباهت بسیاری به نقشه برداری دارد؛ ممکن است که با آن اشتباه گرفته شود. درواقع مهندسین ژئوماتیک به دلیل ارائه نقشه های زمینی به نام نقشه بردار معرفی میشوند. از آنجایی که علم روز به روز در حال پیشرفت است؛ فناوریها و نرم افزار های هوشمند جدیدی پا به عرصه گذاشته اند که از تکنیک های پیشرفته جهت اندازه گیری دقیق نقشه های زمینی استفاده می کنند.
درواقع نقشه برداری امروزه به افراد بسیار کمک میکند که از اموال خود محافظت کنند. بنابراین جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با اهمیت ژئوماتیک با ما تا پایان این مطلب همراه باشید.
دلایل اهمیت ژئوماتیک
اهمیت نقشه برداری یا ژئوماتیک به این دلیل است که نقشه بردار محدوده و مرز زمین را مشخص می کند و داده های مربوطه را به صورت نقشه های هوایی دقیق با اندازه و نمودار در اختیار کاربر قرار می دهد. از این رو امکان کلاه برداری کاهش پیدا خواهدکرد و نوع زمین و فواید آن مشخص می شود.
همچنین افرادی که قصد تقسیم زمین خود جهت خرید و فروش را دارند؛ به طور دقیق محدوده مورد نظر را مشخص خواهندکرد. از آنجایی که این علم به آموزش های تخصصی و حرفهای نیاز دارد؛ به عنوان یکی از رشته های دانشگاهی در نظر گرفته می شود.
افرادی که در این رشته به تحصیل مشغول می شوند؛ باید جمع آوری، نگهداری، پردازش و بازیابی داده های جغرافیایی را انجام دهند و از این طریق در رابطه با کیفیت خاک و جغرافیای آن اطلاعاتی را به دست آورند. همچین تهیه نقشه های زمینی و توپوگرافی به وسیله نرم افزارهای حرفه ای ژئوماتیک به این افراد کمک می کند که به طور دقیق و حرفه ای نقشه های زمین و درصد شیب آن را ترسیم کنند.
علاوه بر این باید بدانید که امروزه فناوری حرف اول را در رشته ژئوماتیک می زند و دیگر تهیه نقشه به صورت دستی جایگاهی ندارد. زیرا درصد خطای آن زیاد است و بسیار وقت گیر خواهدبود. بنابراین مهندسین ژئوماتیک باید در رابطه با علوم زیر اطلاعات داشته باشند:
· نقشه برداری
· ژئودزی
· فتوگرامتری
· کاداستر
· آب نگاری
· مکان یابی
· جغرافیا
· اطلاعات مکانی
· سنجش از راه دور
· کارتوگرافی
اهمیت ژئوماتیک و نقشه برداری زمین
همانطور که گفته شد؛ یک مهندس ژئوماتیک همان نقشه بردار زمین است که با استفاده از فناوری ها و نرم افزار های هوشمند پیشرفته عکس هوایی از زمین را به نقشه های بسیار دقیق و جزئی تبدیل می کند. فردی که نقشه برداری از زمین را انجام می دهد و در حیطه ژئوماتیک به فعالیت مشغول است؛ وظایف متعددی دارد و خدمات گسترده ای را ارائه می دهد.
به همین دلیل اهمیت ژئوماتیک در این عصر بر کسی پوشیده نیست. یک نقشه بردار در زمینه املاک و مستغلات آن نقشه برداری را انجام می دهد و محدوده خانه ها و زمین ها را مشخص می کند. یکی دیگر از وظایف نقشه بردار این است که افراد را در جریان فواید زمین قرار دهد.
به عنوان نمونه زمینی که در منطقه سیل خیز قرار دارد؛ جهت ساخت و ساز مناسب نیست. به همین دلیل قبل از خرید زمین باید از مهندس ژئوماتیک جهت بررسی وضعیت زمین کمک بخواهید. همچنین ارائه پیشنهاد در رابطه با جنبه های مثبت زمین از جمله خدماتی است که باید توسط مهندسین این رشته انجام شود.
ژئوماتیک در تقسیم زمین چه اهمیتی دارد؟
اهمیت ژئوماتیک در تقسیم زمین نیز عنوان می شود. در صورتی که فردی بخواهد که اراضی خود را جهت تقسیم سهم یا فروش تکه ای از آن به خریدار تقسیم کند؛ وجود یک نقشه بردار خاک یا مهندس ژئوماتیک واجب است. افرادی که در زمینه ژئوماتیک تحصیل می کنند؛ باید از اطلاعات بسیاری در رابطه با زمین، جغرافیا و بسیاری از علوم دیگر داشته باشند. در غیر این صورت در رابطه با زمین، کیفیت خاک آن و بسیاری از موارد دیگر اطلاع کافی نخواهندداشت.
ژئوماتیک در ساخت و ساز چه اهمیتی دارد؟
از آنجایی که قبل از ساخت و ساز در هر زمینی باید نوع خاک و شرایط جغرافیایی آن بررسی شود؛ اهمیت ژئوماتیک در ساخت و ساز نیز دیده خواهدشد. اگر تمایل دارید که به نقشه برداری حرفه ای تبدیل شوید؛ باید به صورت تخصصی این رشته را در دانشگاه انتخاب کنید که تخصص های لازم را در این خصوص به دست آورید.
چنان که ساخت بسیاری از پروژه های عمرانی عظیم مانند بزرگراه، تونل، سد، پل، مراکز تفریحی و تجاری و بسیاری از ساخت و ساز های دیگر به وجود یک یا چند مهندس ژئوماتیک و نقشه بردار نیاز دارد.
زیرا باید به طور کامل و همه جانبه موقعیت زمین را بررسی کنند و نقشه های زمین و محدوده آن را به طور دقیق در اختیار مجریان طرح های عمرانی قرار دهند. کلیه این اقدامات باید قبل از برنامه ریزی، طراحی و ساخت پروژه های عمرانی انجام شود.
ژئوماتیک در نقشه برداری زمین چه اهمیتی دارد؟
اهمیت ژئوماتیک در نقشه برداری زمین به گونه ای است که اولین نیاز پروژه های عمرانی و ساخت و سازهای کوچک عنوان می شود. درواقع حیطه فعالیت مهندسین ژئوماتیک بسیار گسترده است و تنها محدود به زمین شخصی نیست.
تعیین مرزهای بین دو کشور، تقسیمات داخلی، ایجاد نقاط کنترل، تهیه نقشه های جغرافیایی و توپوگرافی از زمین، ارائه نقشه های هیدروگرافی و کلیه نقشه هایی که مربوط به زمین و جغرافیا است؛ باید توسط متخصصین این حرفه ارائه شود.
بنابراین اهمیت ژئوماتیک در این دنیا بر کسی پوشیده نیست و جهت توسعه صنعتی و موفقیت در پروژه های عمرانی نباید متخصصین این رشته را نادیده گرفت.
کاربردهای دیگر ژئوماتیک
اهمیت ژئوماتیک به دلیل کاربردهای متنوع و گسترده ای است که داده های مکانی را در زمینه های متعددی به مخاطب ارائه می دهد. بدین طریق نقشه های زمین به راحتی تهیه می شوند و امکان وجود خطا در اندازه گیری ها بسیار محدود خواهدبود. بنابراین در موارد زیر این اهمیت بیش از پیش خود را نشان می دهد:
· برنامه ریزی های شهری
· تعیین اراضی کشاورزی و جنگل داری
· برنامه ریزی های کلان کشوری
· تقسیم بندی های ایالتی و مرزی
· مدیریت حوادث و بلایای طبیعی
· پروژه های عمرانی و آبادانی
· توسعه پایدار
· مدیریت منابع زمینی
در نتیجه
در این مقاله سعی کردیم که در رابطه با ژئوماتیک در زندگی افراد و تاثیر آن در توسعه ساخت و سازهای عمرانی مطالبی را ارائه دهیم که شما را با اهمیت ژئوماتیک و حیطه کاری آن بیشتر آشنا کنیم. این علم به افراد کمک می کند که از وقوع حوادث طبیعی که ممکن است به دلیل شرایط بد جغرافیایی و سستی زمین رخ دهد؛ پیشگیری کنند و نقشه های دقیق و جزئی را از کوچک ترین تا بزرگ ترین اراضی ارائه دهند.
درواقع قبل از هر نوع ساخت و ساز عمرانی و ساختمانی باید مهندس ژئوماتیک اطلاعات کاربردی را در رابطه با شرایط زمین در اختیار کاربر قرار دهد که بعد از ساخت و ساز افراد هیچ گونه ضرری را تجربه نکنند. همچنین در توسعه شهری و مدیریت منابع طبیعی اهمیت ژئوماتیک را مشاهده خواهیدکرد.
Source: www.medium.com
بدون دیدگاه