امروزه مهمترین کاربرد ژئوماتیک تبدیل شهرهای دیجیتالی به هوشمند است. مطالعه در زمینه شهرهای هوشمند بسیار پرطرفدار بوده و توجه افراد زیادی را به سمت خود جلب کرده است.
شهرها با استفاده از اینترنت اشیا قادر هستند که به یکدیگر متصل شوند. خدمات هوشمند داخل شهرها از طریق تجزیه و تحلیل، محاسبه و داده کاوی های گسترده و پیچیده در سیستم های رایانش ابری ارائه می شود.
شهرهای هوشمند دارای ویژگی هایی نظیر نظارت هوشمند، حمل و نقل هوشمند، نظارت محیط زیست به طور هوشمند و جهانگردی هوشمند هستند.
در این مقاله قصد داریم برخی از انواع کاربرد ژئوماتیک در شهرهای هوشمند را شرح دهیم و شما را با آن ها آشنا کنیم.
بررسی چند کاربرد ژئوماتیک در ایجاد شهرهای هوشمند
چارچوب اساسی شهرهای هوشمند برگرفته از شهرهای دیجیتالی است که با استفاده از اطلاعات و داده های این شهرها، به مدل سازی و نمایه سازی می پردازند و با ایجاد یک ارتباط طبیعی بین انسان، جامعه و اجتماع به ایجاد یک شهر هوشمند می پردازند.
شهرهای هوشمند باید توانایی سنجش، کنترل و تجزیه و تحلیل داده ها را داشته باشند. اغلب این شهرها از اینترنت اشیا و رایانش ابری ساخته شده اند. اینترنت اشیا و رایانش ابری مانند اندام های بدن یک انسان به جمع آوری، تجزیه و تحلیل و کنترل اطلاعات می پردازند.
با توجه به مطالب گفته شده، وجود اینترنت بسیار ضروری است که همین امر بستگی به چهار عنصر اصلی شبکه حسگر هوشمند، شبکه امنیتی هوشمند، پردازش ابری هوشمند و شبکه کنترل هوشمند دارد.
در ادامه مقاله به معرفی چند کاربرد ژئوماتیک در شهر های هوشمند می پردازیم.
1. ژئوماتیک در اینترنت اشیای شهری
یکی از کاربرد ژئوماتیک، بهره گیری از اینترنت اشیا در شهرهای هوشمند شامل شبکه های حسگر و شبکه های داده است که کاربردهای بیشتری نسبت به شبکه های عمومی دارد.
برنامه های حفاظتی محیط زیست در شهرهای هوشمند، استفاده از داده های جمع آوری شده از حسگرهای جغرافیایی و پردازش آن هاست. با طوری که با استفاده از آن، اطلاعات دقیقی از ریزگردها و آلودگی های محیط به دست می آورند و در اختیار کاربران و مردم جامعه قرار می دهند.
اینترنت اشیا داخل شهرها باید دارای قابلیت پیکربندی و سازماندهی خود را داشته باشد. هنگامی که مشکلی به وجود می آید یا یکی از گره های موجود در شبکه به درستی کار نمی کند و عملکرد خوبی ندارد، ژئوماتیک باید این مشکل را پیدا کند و با رفع آن به وضعیت عادی برگرداند و پیکربندی مجدد انجام شود.
مسیریابی پویا در شبکه های شهری، یکی دیگر از کاربرد ژئوماتیک است که باعث می شود چیزی مانع کارکرد درست شبکه نشود.
2. ادغام شهرهای دیجیتالی و واقعی به طور یکپارچه
شهرهای هوشمند با برخورداری از حسگرهای جمع آوری اطلاعات به طور لحظه ای، شهر دیجیتال را به شهر واقعی متصل می کنند که این یکی از کاربرد ژئوماتیک در شهرهای هوشمند است.
این حسگرها انواع اطلاعات محیط شهری مانند دما، رطوبت، سر و صدا، مکان، فاصله، فشار، سرعت و جهت حرکت اشیا و دیگر موارد مشابه را اندازه گیری و کنترل می کنند. با افزایش این حسگرها و دستگاه های ژئوماتیک، کنترل از راه دور بر زیرساخت های شهری افزایش می یابد و تاثیر بسزایی در کنترل آلودگی، ترافیک و عوامل دیگر مربوطه دارد.
3. ابر مکان و ژئوماتیک
ابر مکان یکی از تکنیک ها و کاربرد ژئوماتیک است که به ادغام فناوری اطلاعات، اینترنت، فناوری ارتباطات، GPS و غیره می پردازد. این ابر مکانی از زیرساخت های سیستم عامل، خدمات، توسعه و روش های تولید و بهره برداری ساخته شده است.
هدف ابرهای مکانی جمع آوری تمامی اطلاعات به دست آمده از موقعیت های مختلف جغرافیایی است که خدمات مورد نیاز هریک را ارائه دهد. وجود ابر مکانی در شهرهای هوشمند، سه تغییر عمده را به وجود می آورد. این تغییرات به عنوان کاربرد ژئوماتیک شامل تبدیل یک سیستم ردیابی واحد به یک سیستم ماهواره ای ناوبری جهانی، فروش بهتر محصولات و تغییر آخر فناوری و ارتباط از راه دور اتومبیل هاست.
برخی دیگر از کاربردهای ژئوماتیک شامل موقعیت یابی، نقشه برداری و بازیابی کشتی ها، اتومبیل و تلفن های همراه است. با این علم به راحتی قادر به پیدا کردن وسایل هوشمند گم شده یا از دست رفته خود هستید.
4. ترکیب تصاویر و تولید ویدئو
یکی دیگر از کاربرد ژئوماتیک که بسیار کارآمد و حائز اهمیت است، ترکیب تصاویر و ایجاد یک ویدئو است که با پردازش داده ها و تغییر الگوریتم های موجود، به تولید تصاویر پویا از تصاویر استاتیک می پردازند.
ادغام تصاویر دوبعدی و مدل های سه بعدی، به تولید یک ویدئو می انجامد که درک مطلب را آسان تر و توصیف آن را راحت تر می کند. با این تصاویر امکان نظارت بر خیابان ها، بزرگراه ها و فیلمبرداری و کنترل ترافیک شهری وجود دارد.
برای نمونه، اگر اتومبیلی در یک خیابان یا کوچه ای دزدیده شود، داده های موجود در تصاویر ویدئویی موجود در خیابان ها ذخیره می شود. بر اساس دانش موجود در نقشه های دیجیتال و تخمین سرعت اتومبیل، به راحتی قادر به ردیابی و تشخیص موقعیت خودکار اتومبیل هستند و آن را بازیابی می کنند.
5. ادغام سنسورهای فضایی و کسب داده های واقعی
ترکیب سنسورهای هوایی، فضایی و زمینی این امکان را ایجاد می کند که به داده های زمان واقعی دست پیدا کنیم و بر اساس خواسته کاربران رفتار کنیم.
برای نمونه واکنش سریع به آتش سوزی ساختمان یا جنگل ها با استفاده از سنسورهای اینترنتی موجود در منطقه به دست می آید.
6. ردیابی داخلی و زمینی
یکی دیگر از کاربرد ژئوماتیک در شهر های هوشمند، جمع آوری سیگنال های بی سیم و حسگر به وسیله تلفن های هوشمند است.
با استفاده از سیستم ردیابی موجود در تلفن های همراه هوشمند، ارتباط بین دو دستگاه تلفن ایجاد می شود که به مبادله اطلاعات بین خود می پردازند.
یکی دیگر از ویژگی های شهرهای هوشمند، ردیابی تلفن های همراه هوشمند در خانه با استفاده از علم فتوگرامتری و تصاویر صحنه داخلی است.
7. داده کاوی های زمانی و فضایی
در بیشتر شهرهای سنتی، روش نظارت و کنترل شهری، از طریق چندین صفحه تلویزیون ردیابی و مشاهده می شود. اغلب حوادث از طریق کاربران و اپراتورهای انسانی تشخیص داده شده و شناسایی می شود که در این امر امکان تشخیص به موقع جنایت ها وجود ندارد.
برای نمونه ممکن است در بررسی های یک جنایت رخ داده در شهر ماه ها زمان ببرد و تحقیقات به تاخیر بیفتد.
استفاده از تصاویر ویدئویی فضایی این امکان را به شما می دهد که در زمان حادثه به سرعت اطلاعات مورد نیاز را به دست آورده و به ارزیابی و تحقیقات بپردازید.
کلام آخر
سعی کردیم در این مقاله به معرفی برخی از کاربرد ژئوماتیک بپردازیم. این علم با استفاده از تصاویر سه بعدی و به دست آمده فضایی از تمام شهر، به کمک کاربران می آید.
اگر تلفن همراه هوشمند شما دزدیده شود، چندان نگران نباشید. با بهره گیری از اینترنت اشیا، سیستم ردیابی و تصاویر فضایی به دست آمده قادر به بازیابی هر آنچه که گم کرده اید مانند اتومبیل و تلفن همراه هستید.
تصاویر ژئوماتیک به بررسی جنایت های رخ داده در شهر در همان زمان می پردازد و با ادغام شهرهای دیجیتالی و تبدیل آن ها به شهر هوشمند، امکانات فراوانی را برای کاربران و افراد جامعه به وجود می آورد.
Source: www.tandfonline.com
بدون دیدگاه