پهپاد فتوگرامتری یکی از تجهیزات بسیاری حرفه ای در زمینه عکسبرداری هوایی و نقشه های فتوگرامتری است. با توجه به جغرافیای در حال تغییر و تحول، نقش پهپاد فتوگرامتری در تهیه نقشه های هوایی از مناطق سیل زده غیر قابل انکار است.
امروزه تهیه نقشه از مناطق سیل زده با این نوع از پهپاد ها و نرم افزار های مخصوص نقشه برداری انجام می شود. زیرا روش های دستی در تهیه نقشه های زمینی به دلیل صرف زمان طولانی و عدم دقت بالا، کارآیی خود را از دست داده است. در این مقاله قصد داریم در مورد پهپاد فتوگرامتری و نقش آن در تهیه نقشه های زمینی از مناطق سیل زده توضیحاتی را ارائه دهیم. در صورتی که نیاز به اطلاعات کافی در این زمینه دارید، مطالعه این مقاله را از دست ندهید.
نقش پهپاد فتوگرامتری در تهیه نقشه های هوایی چیست؟
سیل از جمله بلایای طبیعی است که خسارات بسیاری را به بار می آورد. از این رو تهیه نقشه از مناطق سیل زده جهت نظارت بر فرسایش زمین از جمله اقداماتی است که مسئولین در این زمینه باید به آن توجه ویژه ای داشته باشند.
پهپاد های فتوگرامتری تجهیزات هوایی هستند که با فناوری هواپیماهای بدون سرنشین، عکس های هوایی یا فتوگرامتری از مناطق سیل زده را با دقت بسیار بالایی تهیه می کنند. این پهپاد ها به واسطه سیستم های نرم افزاری و سخت افزاری تبدیل عکس به نقشه، در نظارت بر مناطق سیل زده نقشی بسیار مهم را ایفا می کنند.
عکس برداری به واسطه دوربین های مخصوصی صورت می گیرد که به صورت سه بعدی تصاویر با کیفیت را ضبط می کنند و جهت تهیه نقشه های هوایی دقیق همراه با جزئیات در اختیار افراد قرار می دهد. به واسطه نرم افزار های فتوگرامتری پیکسل های متفاوت تصویر همپوشانی می شوند تا مدل دقیقی از نقشه هوایی طراحی گردد.
در این نرم افزارها هر نقطه جغرافیایی به صورت کاملا دقیق مدل سازی می شود. نقش پهپاد فتوگرامتری در تهیه نقشه های هوایی بسیار حائز اهمیت است. زیرا بدون این وسیله پیشرفته پیاده سازی نقشه مناطق سیل زده غیر ممکن خواهد بود.
چرا از پهپاد فتوگرامتری در تهیه نقشه های هوایی استفاده می شود؟
در واقع روش های تهیه نقشه های توپوگرافی از راه های متفاوتی انجام می شود که یکی از بهترین و دقیق ترین آنها استفاده از پهپاد ها است. اگر بخواهیم نقش پهپاد فتوگرامتری را در عکس برداری هوایی و تهیه نقشه های زمینی مورد بررسی قرار دهیم باید در ابتدا با دلایل استفاده از این روش آشنایی پیدا کنیم.
فتوگرامتری هوایی از طریق دوربین های متریک، نقشه برداری زمینی، تصاویر ماهواره ای و لیدار هوایی نیز انجام می شود. اما در این مقاله قصد داریم تا نقش پهپاد فتوگرامتری را در این زمینه بررسی کنیم.
کیفیت بالای عکس ها
پهپاد فتوگرامتری جهت تهیه نقشه های بزرگ مقیاس در نواحی سیل زده بسیار مناسب است. زیرا عکس هایی که از این طریق گرفته می شوند همراه با نرم افزارهای تبدیل عکس به نقشه از دقت بالایی برخوردار هستند. کیفیت بسیار بالای دوربین های عکس برداری در این پهپاد ها سبب می شود تا نرم افزار تبدیل عکس به نقشه همپوشانی دقیقی را انجام دهد و داده ها را با کیفیت بالایی به صورت نقشه های زمینی در آورد.
استفاده راحت
از آنجایی که تهیه نقشه از مناطق سیل زده کاری بسیار سخت و طولانی است، از این رو پهپاد ها این اقدام را جهت نقشه برداری از این نواحی راحت تر کرده اند. تجهیزات تخصصی این وسیله فتوگرامتری به راحتی قابل حمل به نقاط متفاوت هستند و امکان استفاده از آنها برای هر فردی وجود دارد. بنابراین نیاز به آموزش های تخصصی در به کار بردن این لوازم نیست.
تهیه نقشه های زمینی در مقیاس وسیع و با سرعت بالا
یکی دیگر از دلایل استفاده از این تجهیزات در تهیه نقشه های زمینی، سرعت بسیار بالای ترسیم نقشه عنوان می شود. از این طریق زمین هایی با مقیاس های بزرگ و چندین هکتار در کمترین زمان ممکن قابل نقشه برداری خواهند بود. از آنجایی که در روش نقشه برداری زمینی سرعت اجرای عملیات بسیار پایین است و عوامل بسیاری در این امر دست دارند، امروزه نقش پهپاد فتوگرامتری بیش از پیش حائز اهمیت است.
امکانات متنوع و کارآمد
امکانات گوناگون یکی از مواردی است که توسط این پهپاد ها ارائه می شود. تصویربرداری با خروجی متفاوت، عکسبرداری رنگی با نقاط متراکم، جداسازی مکانی، ارائه مدل های سه بعدی، تهیه نقشه هایی با فرمت های متفاوت مانند: DWG، تهیه نقشه های توپوگرافی و مسطح و غیره از جمله دلایل استفاده از پهپاد فتوگرامتری در نقشه های زمینی مربوط به مناطق سیل زده است.
تهیه نقشه از مناطق ناهموار و دارای بحران
نقش پهپاد فتوگرامتری در تهیه نقشه از مناطق صعب العبور یکی از مهمترین دلایل استفاده از آن عنوان می شود. به دلیل عدم دسترسی به نواحی سیل زده و وسعت منطقه مربوطه، امکان نقشه برداری زمینی وجود ندارد و پهپاد ها به دلیل تکنولوژی پیشرفته و دوربین های با کیفیتی که دارا هستند، هیچ گونه محدودیتی در تهیه نقشه های زمینی این مناطق ندارند.
مراحل تهیه نقشه از مناطق سیل زده با پهپاد فتوگرامتری چگونه است؟
جهت تهیه نقشه از طریق پهپاد فتوگرامتری در ابتدا باید این وسیله بدون سرنشین را برای عکس برداری به ناحیه مورد نظر در هوا فرستاد. عکس هایی که توسط دوربین های پهپاد گرفته می شوند باید از نظر طول و عرض پوشش دهی مناسبی داشته باشند. در ادامه مراحل تهیه نقشه با این پهپاد ها را عنوان می کنیم.
- در مرحله اول محدوده سیل زده ای که نیاز به تهیه نقشه دارد، مشخص می شود. همچنین مسیر های پرواز و ارتفاع پهپاد از زمین نیز در نظر گرفته خواهد شد.
- در مرحله دوم عملیات عکسبرداری به واسطه دوربین های مخصوص و تجهیز شده در پهپاد فتوگرامتری شروع می شود. این عکس ها به صورت آنالوگ یا رقومی در دسترس تیم نقشه برداری قرار خواهند گرفت.
- در مرحله سوم پوشش های طولی و عرضی عکس ها مشخص می شود و دو عکس در کنار یکدیگر همپوشانی خواهند شد.
- از طریق نرم افزارهای فتوگرامتری مانند فتومدلر که جهت تهیه نقشه های زمینی از روی عکس ها طراحی شده است، مختصات زمین مورد نظر و دقت و مقیاس نقشه مشخص خواهد شد. در این نرم افزار تصاویر به صورت خط نمایش داده می شوند و این امر به مثلث بندی نقاط کمک بسیاری خواهد کرد.
- در نتیجه بعد از انجام مراحل ادیت و محاسبات در این نرم افزار، مراحل تهیه نقشه از روی عکس ها صورت خواهد گرفت. بنابراین نقش پهپاد فتوگرامتری در این راستا به خوبی قابل مشاهده است.
در نتیجه…
نقش پهپاد فتوگرامتری در تهیه عکس های هوایی و تبدیل آنها به نقشه های زمینی بر کسی پوشیده نیست. به دلیل استفاده راحت از این تجهیزات و امکان به کار بردن آنها در نواحی گوناگون، امکانات فوق العاده بالای نرم افزاری و سخت افزاری، دوربین های با کیفیت و دقت بالا و بسیاری از ویژگی های دیگر از این تجهیزات در تهیه نقشه های توپوگرافی، شهری، معادن، کریدوری و مدیریت شرایط بحرانی مانند مناطق سیل زده به وفور استفاده می شود.
از آنجایی که این پهپاد ها عکس هایی سه بعدی و رنگی ثبت می کنند، از طریق نرم افزارهای مرتبط با نقشه برداری امکان دو بعدی کردن این تصاویر و حذف نقاط پرسپکتیوی در آنها وجود دارد. از این رو تحلیل و آنالیز داده ها با دقت بسیار بالایی انجام خواهد شد.
Source: www.onlinelibrary.wiley.com, www.eoenvironmental-disasters.springeropen.com
بدون دیدگاه