نقشه های توپوگرافی یکی از رایج ترین و کارآمدترین نقشه ها در علم جغرافیا و موقعیت شناسی محسوب می شوند. این نقشه ها که به آن ها عارضه نگاری نیز گفته می شود به خوبی ارتفاعات و فواصل مناطق مختلف را نمایش داده و این کار را به کمک علائم و رنگ های کاربردی در این زمینه انجام می دهند. همانطور که می دانید به کارگیری نشانه های خاصی در نقشه های جغرافیایی نظیر نقشه عارضه نگاری کمک شایانی به افرادی که از آن ها استفاده می کنند، خواهند کرد.
توجه داشته باشید که این نقشه ها انواع مختلفی دارند و برای مطالعه آن ها باید از اطلاعات کافی در این زمینه برخوردار باشید. همچنین بررسی انواع نقشه های جغرافیایی باید براساس نیاز شما انجام گیرد. در نتیجه ابتدا هدف خود را از مطالعه نقشه مشخص کرده و در صورتی که قصد بررسی ارتفاعات یا فواصل را در موقعیت های مکانی متفاوت داشتید از این نقشه ها بهره بگیرید.به همین دلیل در این مقاله قصد داریم شما را با نقشه های توپوگرافی و نکاتی که باید درباره این نقشه ها بدانید، آشنا کنیم.
آشنایی با نقشه های توپوگرافی
توپوگرافی یا عارضه نگاری یکی از مطالعات با ارزش در رشته جغرافیا به حساب می آید که در زمینه خصوصیات فیزیکی سطوح مختلف زمین اطلاعاتی را به دست می دهد. این ارتفاعات شامل طول و عرض های جغرافیایی و ارتفاعات قائم یا عمودی مناطق مختلف زمین می شوند. درواقع این نوع نقشه ها کمک زیادی به جغرافیدان ها می کنند؛ زیرا مناظر و چشم اندازهای کلی کره زمین را به بهترین نحو ممکن در اختیار این افراد قرار می دهد.
بنابراین افراد متخصص در این زمینه قادر خواهند بود به راحتی تمام وقایع و اتفاقات رخ داده را بررسی کرده و به اطلاعات دقیق و کاملی درباره کره زمین دست پیدا کنند. آنچه که در توپوگرافی از اهمیت بالایی برخوردار است، ارتفاع بیان می شود. به همین دلیل وجه تمایز میان انواع عارضه نگاری ها این پارامتر یعنی ارتفاع خواهد بود.
در نتیجه برای به کارگیری نقشه های عارضه نگاری حتما توجه داشته باشید که در حال بررسی چه موضوعی هستید. تعیین این موضوع کمک خواهد کرد از بهترین نوع نقشه در این باره کمک بگیرید.
اطلاعاتی که نقشه های عارضه نگاری در اختیار شما قرار می دهد
در نقشه های توپوگرافی موارد مختلفی نمایش داده شده است و همچنین این دسته از نقشه های جغرافیایی در ابعاد و مقیاس های گوناگونی یافت می شوند. به عنوان مثال شما قادر خواهید بود فواصل بین شهرها و مرزها را به طور دقیق توسط این نقشه ها پیدا کنید. نقشه های عارضه نگاری این قابلیت را دارند که جزییات بیشتر از موقعیت های مکانی را نظیر پارک ها و اماکن توریستی به خوبی نمایش داده و فواصل میان آن ها را به طور دقیق نشان دهند.
علائم و رنگ های به کار رفته در نقشه های توپوگرافی
همانطور که می دانید برای نمایش جزییات در نقشه های عارضه نگاری از علائم و رنگ های مختلفی استفاده می شود که با توجه به نوع نقشه و اطلاعاتی که در اختیار شما قرار می دهد، کاربرد هر یک از این علائم متغیر خواهد بود. در این بخش بنا داریم شما را با علامت ها و رنگ های رایج در نقشه های عارضه نگاری آشنا کنیم. پیشنهاد می دهیم برای افزایش آگاهی خود در این باره ادامه متن را نیز مطالعه بفرمایید.
کانتور
در قسمت هایی از نقشه های توپوگرافی ممکن است با کانتورهایی روبه رو شوید که علت استفاده از آن ها را ندانید. درواقع این علامت زمانی به کار می رود که ارتفاعات در دو قسمت مختلف از نقشه یکسان باشند. در صورتی که کاربرد این خطوط را بدانید به راحتی قادر خواهید بود شیب مناطق مختلف و اشکال ارتفاعاتی مانند کوه ها و دشت ها را محاسبه کرده و براساس آن نسبت به نقشه خوانی اقدام کنید.
درواقع کانتورها برای نمایش خطوط میزان استفاده می شوند. زیرا خطوط میزان جزو مهم ترین بخش های به کار رفته در این نقشه ها به حساب می آید. این خطوط برای نمایش ارتفاعات برابر نسبت به سطحی به کار می روند. علاوه بر این موضوع مناطقی که جزو ارتفاعات محسوب می شوند، مانند پستی ها و بلندی ها به خوبی روی این نقشه ها قابل خواندن هستند.
رنگ ها
در نقشه های جغرافیایی گوناگون برای بهتر نشان دادن حدفاصل بین مناطق مختلف مانند دریا و کوه باید از رنگ هایی استفاده شود که برخی از این رنگ ها در نقشه ها یکسان هستند. به عنوان مثال در همه نقشه های جغرافیایی نظیر نقشه های توپوگرافی از رنگ آبی برای نمایش دریا و پهنه های آبی استفاده می شود.
همچنین اماکن مختلف را نظیرخانه، مدرسه و مواردی از این قبیل را با رنگ سیاه نمایش می دهند. رنگ قرمز در این نوع نقشه ها برای تعیین نواحی مختلف شهری و جاده های با اهمیت در کشور به کار می رود. درواقع تمامی علائم و رنگ ها در بهتر خواندن نقشه های جغرافیایی بسیار کمک کننده خواهند بود.
با انواع نقشه های توپوگرافی آشنا شوید
برای طراحی نقشه های عارضه نگاری در کشورهای مختلف معمولا از استاندارد های متفاوتی نیز استفاده می شود. درواقع اهدافی که در زمینه طراحی این دسته از نقشه ها توسط نقشه برداران در نظر گرفته می شود، با یکدیگر تفاوت دارند. در نتیجه بهتر است پیش از آنکه نسبت به استفاده از نقشه های عارضه نگاری اقدام کنید، ابتدا بدانید که چه هدفی از این کار دارید. به عنوان مثال اگر قرار است در شهر بزرگراه جدیدی تاسیس شود باید نقشه مناسب و جامع را در این باره تهیه کنید. این نقشه می بایست شامل اطلاعاتی نظیر محل جنگل ها، نوع خاک آن منطقه و مواردی از این قبیل باشد که قطعا در طی اجرای پروژه احداث بزرگراه بسیار کمک کننده خواهد بود.
علاوه بر این برخی از انواع نقشه های عارضه نگار حتی قابلیت نمایش نوع جریان آب در رودخانه ها، بروز آتشفشان و حوادث طبیعی دیگر را به بهترین نحو ممکن دارند. به طبع استفاده از این نقشه ها علاوه بر کاربرد های جغرافیایی و شناخت آسیب های ناشی از بلایای طبیعی این امکان را برای رانندگان نیز فراهم می آورند که مشکلات ناخواسته ای که ممکن است پیش آید را بشناسند.
نقشه های توپوگرافی، اثری بی نظیر از پیشرفت تکنولوژی در حوزه نقشه برداری
توپوگرافی یا عارضه نگاری یکی از پرکاربردترین نقشه ها در علم جغرافیا محسوب می شود که برای تعیین ارتفاعات و فواصل بین موقعیت های مختلف مکانی کمک کننده بسیار خوبی هستند. نکته ای که باید در استفاده از این نقشه ها به آن توجه داشته باشید، هدفی است که برای آن قصد دارید از این نقشه استفاده کنید. همچنین مورد دیگری که در نقشه های عارضه نگاری اهمیت بالایی دارد، علائم و نشانه هایی است که برای بهتر خواندن نقشه در آن به کار می رود.
بنابراین برای آنکه بهترین استفاده را از این نوع نقشه ها داشته باشید، باید علائم و رنگ های به کار رفته در نقشه را به خوبی بشناسید و اطلاعاتی را که از طریق آن ها قصد دارند به شما منتقل کنند را بدانید. به همین دلیل در این مقاله به توضیح این نکات پرداخته شده است. علاوه بر این موارد شما قادر خواهید بود به واسطه نشانه های به کار رفته در نقشه عارضه نگاری، از فواصل بین اماکن مختلف نظیر جاده ها، مناطق شهری و مواردی از این قبیل مطلع شوید.
Source: www.gisgeography.com
بدون دیدگاه