آیا تاکنون به این فکر کرده اید که حمل و نقل های دریایی چگونه صورت می گیرد؟ چگونه کشتی ها و دیگر وسایل نقلیه دریایی در اقیانوس ها و دریاها به حرکت خود ادامه می دهند بدون اینکه آسیب ببینند؟ چگونه از زیر آب اطلاع پیدا می کنند و به حرکت خود ادامه می دهند؟ آیا تا به حال نامی از هیدروگرافی شنیده اید؟
درست حدس زده اید! هیدروگرافی در مسیریابی دریایی بسیار کارآمد است. دستگاه آب نگار به ترسیم شکل ظاهری کف دریا، خطوط ساحلی، محل انسداد احتمالی و عمق آب می پردازد که حمل و نقل دریایی به طور ایمن و کارآمد به حرکت خود ادامه دهد.
این دستگاه تصاویر سه بعدی را از کف دریا و اقیانوس ها برمیدارد و به حمل و نقل دریایی، حرکت کشتی های باربری و مسافربری کمک شایانی می کند.
اگر اطلاعاتی در رابطه با این تصاویر خارق العاده ندارید و مایل هستید که راجع به هیدروگرافی بیشتر بدانید، توصیه می کنیم در این مقاله همراه ما باشید؛ زیرا اطلاعات مفیدی را در اختیارتان قرار می دهیم.
معرفی هیدروگرافی
شاید برای شما جالب باشد که هیدروگرافی یک علم است! این علم به بررسی ویژگی های فیزیکی کف دریا و اقیانوس ها می پردازد که از محل های قابل کشتیرانی اطلاع پیدا کرده و آن ها را توصیف کند. این دستگاه ویژگی های سطح زمین و مناطق ساحلی مجاور را بررسی کرده و اندازه گیری می کند.
نقشه برداران آب نگار یا هیدروگرافی از این تصاویر برای بررسی و جمع آوری اطلاعات از کف دریا استفاده می کنند و در اختیار کاربران قرار می دهند. این اطلاعات به دفتر سنجش ساحلی کمک می کند که پیمایش در اقیانوس ها و آبراه های کشور به طور ایمن انجام شود. همچنین در صورت بروز خطرات جنگی توانایی مقابله با دشمن را داشته باشند.
جالب است بدانید برای اندازه گیری عمق آب، به روزرسانی نمودارهای دریایی و توسعه مدل های هیدروگرافی از این تصاویر بهره می گیرند. همچنین چراغ های دریایی که در اطراف سواحل و اقیانوس ها گذاشته می شود، از طریق بررسی های انجام شده توسط دستگاه آب نگار است.
این دستگاه به شناخت انواع آبزیان کمک کرده و مناطقی که امکان ماهیگیری در آن وجود دارد را مشخص می کند که ماهیگران به راحتی به کار خود بپردازند.
کاربرد دستگاه آب نگار
آب نگار دستگاهی است که ویژگی های فیزیکی آب و سواحل اطراف را بررسی می کند. صداگذارهای اکو چند پرتو یکی از اصلی ترین روش های به دست آوردن این تصاویر سه بعدی است. با عبور کشتی ها از مناطق صداگذاری شده، پرتوهای صدا از کف دریا بلند شده و به سمت کشتی ها پرتاب می شود و از این طریق مسیریابی صورت می گیرد.
این دستگاه کاربرد های مهم و حیاطی را برای هر کشور ایفا می کند. برخی از آن ها به شرح زیر است:
· ساخت سازه کف دریا؛
· نصب خطوط لوله و کابل دریایی؛
· لایروبی؛
· لنگر انداختن وسایل حمل و نقل دریایی؛
· شناخت انواع آبزیان و انجام تحقیقات مربوطه.
وجود دستگاه آب نگار برای کشورها حیاطی است؛ زیرا بسیاری از صادرات و واردات کالاها از طریق مرزهای آبی صورت می گیرد. بنابراین نیروی دریایی هر کشور باید اطلاعات دقیقی از آب های اطراف خود داشته باشد.
بررسی روش کار هیدروگرافی
آب نگار وسیله ای برای اندازه گیری عمق دریاهاست و خطرات احتمالی ناوبری که در کف دریا وجود دارد را پیش بینی می کند. اغلب این کار به وسیله کشتی و قایق های تخصصی صورت می گیرد که از صدای اکو و سونار پشتیبانی می کند.
همچنین ممکن است با استفاده از هواپیماهای تصویربرداری اطلاعات مهم و مفیدی از این تصاویر ماهواره ای بدست آید.
هیدروگرافها عمق آب را اندازه گیری و بررسی می کنند و به دنبال موانعی مانند تکه سنگ های بزرگ، لاشه های کشتی و قایق های قدیمی و دیگر مواردی می گردند که در حرکت وسایل حمل و نقل دریایی اختلال ایجاد می کند و خطرات زیادی را برای ناوبری به همراه دارند.
این افراد اطلاعات زیر را نیز بررسی می کنند:
· سطح آب و جزر و مد؛
· درجه حرارت؛
· جریان آب؛
· شور یا شیرین بودن آب.
نقشه برداری با دستگاه آب نگار
آب نگار به نقشه برداری از دریا و جزئیات سواحل اطراف می پردازد. اطلاعات به دست آمده روی کاغذ ترسیم می شود و محل قرارگیری دستگاه های صداگذاری مشخص شده و تمامی مناطق کف دریا نظیر پستی و بلندی نشان داده می شود.
قسمت هایی که در این بررسی باید مورد توجه قرار بگیرند به شرح زیر هستند:
· موقعیت؛
· جهت گیری؛
· مقیاس؛
· شکل؛
· جزئیات.
موقعیت: برای کسب اطلاعات دقیق باید موقعیت منطقه را مورد بررسی قرار دهیم. این اطلاعات با استفاده از تجربیات گذشته یا به دست آوردن اطلاعات جدید از تصاویر ماهواره ای به دست می آید.
جهت گیری: باید دو جهت را برای بررسی مشخص کنیم که استفاده از روش های سنتی نظیر طلوع و غروب خورشید نیز کافی است. البته قادر به تعیین جهت از روش های نوین دیگر نیز هستید.
مقیاس: حداقل باید فاصله بین دو موقعیت اندازه گیری شود که امکان نمایش مقیاس در یک موقعیت خاص باشد. برای این کار از اندازه گیری مستقیم دو موقعیت و محاسبه فاصله آن ها بهره بگیرید.
شکل: پس از مشخص کردن موقعیت، جهت و مقیاس دریا، جزئیات دیگری را نیز بررسی کنید.
جزئیات: اطلاعات دقیق تری که باید به بررسی آن ها بپردازید شامل صخره ها، موقعیت خط ساحلی، مسیرهای مسدود، مشاهدات جزر و مدی، دستورالعمل های قایقرانی، ویژگی های نور منطقه، سوابق سیل یا سونامی در منطقه دیگر عوامل مربوطه است.
ثبت بررسی ها
درطول تحقیقات هیدروگرافی باید تمامی سوابق و اطلاعات به دست آمده نظیر مشاهدات و محاسبات به طور دقیق در یک سیستم کامپیوتری ثبت شود. این مشاهدات به شرح زیر هستند:
· مشاهدات ژئودتیکی؛
· نقشه برداری خط ساحلی؛
· نمونه گیری؛
· تاسیسات شناور در آب؛
· کالیبراسیون؛
· سوابق مدیریتی؛
· چاپ تصاویر گرافیکی؛
· نتایج بررسی.
در انتها باید تمامی این مشاهدات به طور دقیق به اداره سنجش دریایی ارسال شود و تمام جزئیات در قالب گزارش کار تهیه شده و به همراه تمام داده ها و تصاویر بدست آمده ارائه شود.
چرا هیدروگرافی مهم است؟
این دستگاه علاوه بر پشتیبانی از ناوبری ایمن، از دیگر فعالیت های دریایی حمایت می کند. از جمله بهره برداری از منابع دریایی مانند آبزیان و مواد معدنی، مدیریت و حفاظت از محیط زیست، تعیین مرز دریایی، زیرساخت های دریایی، قایقرانی تفریحی، دفاع و امنیت دریایی از کشور، پیشگیری از سیل و سونامی، مدیریت منطقه ساحلی، جهانگردی و علوم دریایی.
جالب است بدانید مدل های هیدروگرافیک به ساخت محصولات زیردریایی کمک می کند و داده های پایه برای تحقیقات دریایی را به کاربران می دهد. همچنین با به دست آوردن نمودارهای دریایی که مورد استفاده تمامی ناوبران است، حرکتی ایمن، پایدار و کارآمد را در زیر یا روی دریا به همراه دارد.
کلام آخر
هیدروگرافی علم شناخت دریا و عوامل مربوط به آن است. این دستگاه به نقشه برداری از کف دریا می پردازد و اطلاعات مفیدی را از کف دریا، راه های مناسب برای کشتی رانی و قایقرانی، بررسی جز و مد آب، پیش بینی سونامی و سیل و دیگر عوامل به کاربران می دهد.
با دستگاه آب نگار خطوط ساحلی مشخص می شود و موانعی مانند صخره، تکه سنگ های بزرگ و لاشه های به جا مانده در دریا را شناسایی می کند که حمل و نقل دریایی و ناوبری به طور ایمن، پایدار و کارآمد انجام شود.
با شناخت آبزیان منطقه، به حفظ محیط زیست کمک کرده و منطق مناسب برای ماهیگیری را مشخص می کند.
این دستگاه با قراردهی سیستم های انتقال صدا در کف دریا، زمانی که کشتی در این مسیر در حال حرکت است، صدا را از عمق دریا به آن منتقل کرده و مسیر مناسب را به ناوبران نشان می دهد.
www.hydro.gov.au, www.oceanservice.noaa.gov, www.iho.int Source:
بدون دیدگاه