نقشه های شناخته شده در جهان برای استفاده در انواع نقشه برداری ها بیشتر در دو گروه نقشه های مرجع و نقشه های موضوعی قرار دارند. نقشه های مرجع به بررسی موقعیت های کلی نظیر مشخصات فیزیکی کره زمین یا ویژگی هایی مربوط به شرایط جاده ها، شهرها و مواردی از این قبیل می پردازند.
اما نقشه های مربوط به موضوعات خاص نظیر تعیین وضعیت آب و هوا برای تشخیص تغییر دما در حیطه نقشه های موضوعی دسته بندی می شوند. این نقشه ها تغییرات را با رنگ های مختلف نمایش می دهند که تشخیص مفهوم هر یک از این رنگ ها بر عهده متخصصان در این زمینه است.
اما در این مقاله قصد داریم که شما را با رایج ترین نقشه های انواع نقشه برداری ها آشنا کنیم. در صورتی که به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه علاقه دارید؛ در ادامه با ما همراه باشید.
پرکاربردترین انواع نقشه برداری
یکی از رایج ترین و پرکاربردترین نقشه ها در دسته نقشه های مرجع نقشه های سیاسی است. در این نقشه ها نسبت به نمایش مرزهای جغرافیایی کشورها روی نقشه اقدام شده است. در مدارس با بیشتر این نقشه ها برخورد داشته ایم و در موارد زیادی نیز از آن ها استفاده کرده ایم.
در نقشه های سیاسی علاوه بر تعیین مرزهای بین کشورها، به نمایش مرزهای بین شهرستان ها و استان ها نیز پرداخته شده است. این گونه از نقشه ها از طریق سیستم های دیجیتال یا به طور ساده روی کاغذ چاپ می شوند. همچنین که این نقشه ها در ابعاد و وسعت های مختلف وجود دارند.
نقشه های فیزیکی
بین انواع نقشه برداری از این نقشه ها برای بررسی مشخصات و ویژگی های مناظر طبیعی زمین استفاده می شود. در این نقشه ها نیز رنگ ها برای نمایش انواع چشم اندازها کاربرد دارند. به عنوان مثال برای نمایش ارتفاعات زمین مانند کوه ها از رنگ های قهوه ای ، سبز یا خاکستری و برای ارتفاعات نزدیک به سطح دریا از رنگ قهوه ای با درجه های تیرگی متفاوت استفاده شده است.
ضمن اینکه مناظر آبی رنگ در نقشه های فیزیکی بیانگر رودخانه ها و دریاچه ها و مواردی از این قبیل خواهندبود. برای مناطق کم عمق در این مناظر از رنگ آبی با درجه پایین تر و در مواقعی که قصد نمایش شیب ها و مناطق عمیق را دارند؛ از آبی تیره استفاده می کنند.
نقشه های خیابان ها، بزرگراه ها و جاده ها
یکی دیگر از انواع نقشه برداری، نقشه های خیابان ها و بزرگراه ها هستند. درواقع با دسترسی گسترده به اینترنت برای موقعیت یابی مکان ها افراد زیادی از این نقشه ها استفاده می کنند. به عنوان مثال یکی از معتبرترین و پربازدیدترین نقشه های این دسته Google Maps محسوب می شود که بیشتر برای تعیین مکان هایی که از آن ها شناختی نداریم؛ قابل استفاده است.
علاوه بر تعیین موقعیت های موجود در یک شهر، کاربرد گسترده ای در مکان یابی برای مسافران دارد. به عنوان مثال برای افرادی که قصد سفر به شهرهای مختلف را دارند یا ورزشکارانی که برای دوچرخه سواری در مسیرهای طولانی ممکن است که راه را گم کنند؛ بسیار مفید خواهدبود.
نقشه های توپوگرافی
این نوع نقشه ها بین انواع نقشه برداری های موجود به عنوان یک نقشه مرجع در دسترس جغرافیدان ها قرار دارند که نمایی از سطح زمین را نمایش می دهند. نقشه های توپوگرافی این کار را به کمک خطوطی که به خطوط کانتور معروف است؛ انجام خواهندداد. اما از رنگ ها نیز برای تعیین ارتفاعات، دریاها و مواردی از این قبیل در این نقشه استفاده می شود.
شکارچی ها، کوهنوردان و اشخاصی که برای تفریحات خود در جستجوی مکان های باز و ارتفاعات هستند؛ جز افرادی به شمار می روند که از این نقشه ها بیش استفاده می کنند. نقشه های توپوگرافی علاوه بر کاربرد برای این اشخاص در امورات تخصصی زمین شناسان، نقشه بردارها، مهندسین راه و معماری و موارد دیگری قابل استفاده هستند.
همچنین انواع نقشه برداری های توپوگرافی به صورت چاپی و دیجیتالی در دسترس عموم قرار دارد. این نقشه ها مناظری همچون دریاچه ها، دریاها و موارد مشابه را نیز نمایش می دهند. مکان مورد نظر این مناظر توسط نقشه های توپوگرافی تعیین خواهندشد و به عنوان مکان های پراهمیت به حساب می آیند. علاوه بر این موارد از این نقشه برای تعیین جاده ها، ساختمان ها و حتی نام مکان ها استفاده می شود.
نقشه های منطقه زمانی
این نوع از نقشه ها بین انواع نقشه برداری های شناخته شده به عنوان یک نقشه مرجع برای تعیین زمان در بخش های مختلف جهان کاربرد دارند. به عنوان مثال اگر شخصی در ایران قصد تماس با فردی در ونیز ایتالیا را داشته باشد؛ با بررسی نقشه منطقه زمانی با اطمینان خاطر به برقراری این تماس خواهدپرداخت.
نقشه های زمین شناسی
از انواع نقشه برداری با این نام برای کاربرد های زمین شناسی در رابطه با بررسی سنگ ها و رسوب های ایجاد شده بر اثر انباشتگی مواد مختلف مانند بقایای جانوران نخستین استفاده می شود. پوشش های رسوبی در این نقشه با رنگ زرد نشان داده خواهدشد و سنگ های مختلف نیز با رنگ های مرتبط با حیطه زمین شناسی قابل مشاهده هستند.
در نقشه های زمین شناسی همچنین گسل ها و چین های ایجاد شده بر اثر فشردگی لایه های زمین نیز به رنگ سیاه هستند. از این نقشه ها برای اطمینان از استحکام زمین برای پی سازی ساختمان ها، اطلاع از سنگ های معدنی باارزش و سنگ های کمیاب دیگر نیز استفاده می کنند.
نقشه های هوا شناسی
مردم از انواع نقشه برداری های هواشناسی برای بررسی وضعیت آب و هوایی به وفور استفاده می کنند. در این رابطه باید بدانید که میزان درجه حرارت، جهت وزش باد و سرعت آن، میزان رطوبت و مواردی از این قبیل در حوزه نمایشی نقشه های هواشناسی جای می گیرند.
تمامی اطلاعاتی که این نقشه ها به دست می دهند؛ روزانه از طریق اینترنت قابل به روزرسانی است و امکان دریافت جدیدترین اخبار هواشناسی به وسیله این نقشه ها وجود دارد. همچنین باید بدانید که بیشتر این نقشه ها به صورت متحرک به نمایش تغییرات و پیش بینی ها در زمینه های گفته شده می پردازند.
آگاهی از اطلاعات زمین با شناخت انواع نقشه برداری و کاربردهای آن ها
تمام نقشه هایی که در جهان وجود دارند، در یکی از دو دسته مرجع یا موضوعی قرار می گیرند. در این مقاله برخی از انواع نقشه برداری ها را نام بردیم و در رابطه با آن ها توضیحاتی را ارائه دادیم. به عنوان مثال به نقشه هایی مانند نقشه های سیاسی که برای تعیین مرزهای جغرافیایی بین کشورها بیشتر کاربرد دارند؛ اشاره شد. همچنین نقشه هایی با نام نقشه های فیزیکی که برای نمایش مناظر طبیعی موجود استفاده می شوند را نیز شناختید.
در این مقاله دانستید که نقشه هایی نیز برای بررسی وضعیت آب و هوایی وجود دارند که به نقشه های هواشناسی معروف هستند. علاوه بر این موارد نقشه ها در متن مقاله به توضیح نقشه های خیابان ها و بزرگراه ها، توپوگرافی و غیره پرداخته شد.
همچنین گفته شد که در بیشتر این نقشه ها برای تشخیص ارتفاعات و چشم اندازهای آبی از رنگ ها استفاده می شود که تشخیص آن ها را راحت تر خواهدکرد.
Source: www.geology.com
بدون دیدگاه